Вівторок, 21.05.2024, 07:39
Вітаю Вас Гость | RSS

Вас вітає сайт Нижньосиньовецького ліцею

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 37
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


23:26
ВИШИВАНКА -ГЕНЕТИЧНИЙ КОД НАЦІЇ.

«Код нації» – так називають українську вишиванку. І це не просто красиві слова.

У залежності від історичного регіону України деталі і тематика орнаменту вишиванок відрізняються. А на початку ХХ століття, коли українська нація почала боротьбу за свої політичні права, вишиванка стала використовуватися як патріотичний та культовий одяг, символ української ідентичності.

     Всесвітній день вишиванки з’явився завдяки акції, яку у 2006 році запропонувала провести студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Дівчина запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

      Кожен регіон України може похвалитися своїми унікальними вишиванками, які відрізняються фасонами, кольором, способом вишивання, орнаментом і візерунками.

      Можна умовно скласти своєрідний атлас регіонів України за типовими для них візерунками, орнаментами і символами, техніками і кольорами вишиванок. У Харківській області переважають чорно-червоні кольори (на чоловічих) та різнокольорові квадрати (на жіночих). У Луганській області вишиванки мають переважно рослинні орнаменти. Тепла гама кольорів вирізняє донецьку вишивку від інших. В ній більше червоного, ніж чорного. Для Полтавської вишивки характерна ніжна кольорова гама, пастельні тони. Найчастіше це - вишиття в поєднанні з рослинними. Вишивкам Херсонщини притаманний рослинно-квітковий орнамент. Черкаська вишивка потребує неабиякого вміння та великих затрат часу. Горизонтальне розміщення узорних ліній на рукавах жіночих сорочок відрізняють черкащину від інших регіонів. Велике багатство технік вишивання характерно для Вінницької області: низь, хрестик, вишивка штапівкою, настилання, верхошов (верхоплут), зерновий вивід, вирізування; різноманітні види чорних, білих і кольорових мережок. Вишивки Івано-Франківщини прикрашають чіткі геометричні фігури, які часто з`єднуються в одну широку лінію, утворюючи динамічний орнамент. Закарпатська вишивка – це дуже різнобарвна та густа вишивка – традиційними тут були більше десятка кольорів.

      На теперішній час вишиванку можна вважати одним із символів, яким українець може вирізнятися серед інших націй світу. Вишиванка сприяє єдності і культурному відродженню всього багатонаціонального українського народу.

Учні нашої школи також долучились до цього прекрасного свята щоб продемонструвати свої вишиванки.

 

Переглядів: 376 | Додав: Haker | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024