Вівторок, 21.05.2024, 09:34
Вітаю Вас Гость | RSS

Вас вітає сайт Нижньосиньовецького ліцею

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 37
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


22:14
.

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

«Скажи, що ти читаєш, і я скажу, хто ти. Можна скласти вірне уявлення про розум і характер людини, оглянувши її бібліотеку» ( Л. Блан)

Указом президента України від 14 травня 1998 року був заснований Всеукраїнський день бібліотек. Його святкування проходить щорічно 30 вересня.

     Робота сучасної бібліотеки істотно відрізняється від її давніх прототипів. У Київській Русі бібліотеки працювали переважно при церквах або монастирях. Перші бібліотеки на території України з'явилися вже з прийняттям християнства (1988 рік). У той час самою багатою та різноманітною була бібліотека Софії Київської. Її засновником став князь Ярослав Мудрий. Ця грандіозна пам'ятка культури налічувала майже тисячу рукописних томів, однак до нас дійшли лише одиниці, оскільки бібліотеку багаторазово намагалися спалити монголо-татари.

«Велика бібліотека швидше розсіює, ніж повчає читача. Набагато краще обмежитися декількома авторами, ніж необдумано читати багатьох» ( Сенека)

З розвитком друкарства великі бібліотеки з'явилися в школах Острога та Львова. У 18 столітті козацькі старшини, єпископи і просто багаті люди створювали свої особисті бібліотеки.

Ще до появи Всеукраїнського дня бібліотек на території Західної України діяло кілька просвітницьких організацій «Просвіта», які засновували в багатьох населених пунктах регіону читальні.

Найбільш активний розвиток  бібліотек відбувався за часів СРСР. На сьогоднішній день в Україні діє 40 тисяч бібліотек.

«Бібліотеки — магазини людських фантазій»  ( П. Ніколь)

Всеукраїнський день бібліотек, що традиційно відзначають в Україні у вересні, свідчить про глибоку повагу народу до культури, освіти, духовних надбань і, безперечно, про визнання тієї великої ролі, яку відіграє в державі така поважна інституція, як бібліотека.

Бібліотека завжди була збирачем, хранителем і дослідником творів друку — вічних пам’яток писемності, а її служителі — вірними зберігачами і популяризаторами духовної спадщини поколінь.

За своїм природним призначенням бібліотеки є потужним знаряддям демократії, гармонізації суспільних відносин, важливим чинником інтелектуального, духовного і естетичного збагачення кожної нації. Доносячи до людей увесь спектр різноманітних інформаційних потоків і державотворчих ідей, розкриваючи реальну картину світу, вони сприяють всебічному розвитку особистості, вихованню кращих громадських якостей і патріотичної свідомості населення.

Від щирого серця вітаю бібліотечних працівників з Всеукраїнським днем бібліотек і бажаю успіхів у вашій благородній просвітницькій справі. Міцного здоров’я, щастя та благополуччя вам і вашим родинам.

З цієї нагоди в нашій школі провели урок спілкування про Україну як європейську державу, виставку книжок та державних символів.

Переглядів: 498 | Додав: Haker | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024